GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

A bölcsődéknek nincs körzete, a szülő szabad döntése, hogy melyik bölcsődébe íratja be a gyermekét. A bölcsőde kiválasztásakor a szülők több szempontot szoktak figyelembe venni. Van, aki a munkahelyéhez közeli bölcsődét választja, van, aki a lakóhelyéhez közelit, de olyan is van, aki a bölcsőde jó hírneve miatt szeretné az adott bölcsődébe íratni gyermekét.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény értelmében az egyedülálló szülők, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult családok, a hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű családok, a három- vagy többgyermekes szülők. Ezen kívül azok, akiknek a felvételét a védőnő, a gyermekorvos esetleg a gyermekjóléti szolgálat, gyámhatóság kezdeményezi, valamint a családban tartós beteget gondozó szülők is elsőbbséget élveznek.

Mivel a kerületben nincs gondozási díj, ezért csak étkezési díjat kell fizetni.

Térítési díj mentességre való jogosultságok: rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultság, hátrányos helyzetű gyermek, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek, szakértői véleménnyel rendelkező sajátos nevelési igényű gyermek, 3 vagy több gyermeket nevelő szülők, családban tartós beteget gondozó, mák által kiállított igazolás, jövedelem alapján.

A jogosultságot minden esetben határozattal vagy megfelelő okirattal kell igazolni.

Bölcsődénkben a leggyakoribb ételallergiákra való diétás étkezést tudjuk biztosítani. Ilyen a tej, tojás, szója, fruktóz. Gluténérzékenység esetén a megfelelő étkezést csak a kijelölt bölcsődék tudják biztosítani. A diétás étkezést gasztroenterológiai igazolással kell kérvényezni.

A kérést fel lehet tüntetni a jelentkezési lapon. A bölcsődékben a gyermekcsoportok megszervezése életkor szerint történik. 6 hónapnál nagyobb korkülönbség nem lehet a csoportba járó gyermekek között. Ha a gyermek életkor szerint a csoportba illik és az adott kisgyermeknevelő azt a csoportot kapja akkor a kérés teljesíthető.
A bölcsődékben egységenként (csoportonként) 2 csoportszoba található. Amennyiben a szobában felvett gyermekek csoportja 24 hónapos kor alatti, abban az esetben maximum 12 fő a létszám. 2 év feletti gyermekek csoportjában 14 fő a maximum létszám egy szobában. (A létszámok a bölcsődék adottságaitól függően különbözhetnek.)

A bölcsődékben egy egységen belül van két csoportszoba, ahol 2-2 kisgyermeknevelő dolgozik váltott műszakban. Minden egységhez tartozik egy bölcsődei dajka is, aki a kisgyermeknevelők munkáját segítik.

A bölcsődében szülővel történő fokozatos beszoktatás van. A beszoktatás átlagosan két hétig tart, figyelembe véve a gyermek alkalmazkodó képességét. A szülővel történő fokozatos beszoktatás lényege hogy két hét alatt folyamatosan növeljük a gyermekek bölcsődében tartózkodásának időtartamát, a szülőét pedig a 2. héttől fokozatosan csökkentsük. Az első 2-3 napban a gondozási műveleteket az anyuka végzi, majd fokozatosan kezdi el ezeket átvenni a kisgyermeknevelő. Az ággyal való ismerkedés, az alvás a második héten történik. A beszoktatás akkor fejeződik be, amikor a gyermek már a bölcsődében uzsonnázik.
Bárki a közeli családból. Anyuka, apuka, nagymama, nagypapa. Az viszont fontos, hogy egy állandó személy szoktasson. Ha például a nagymama kezdi el a fokozatos beszoktatást, akkor mindvégig ő legyen vele.
A beszoktatás alatt nagy jelentősége van az átmeneti tárgyaknak, hiszen azok segítik az anyától való elszakadást. Hozhatnak cumit, pihe- puha rongyit, bármit, ami megkönnyíti a gyermek beszokását.

A bölcsőde minden gyermek számára biztosítja az ágyneműt, törölközőt, textílpelenkát. Mivel a bölcsődénk mosodával is rendelkezik, ezért ezeknek a rendszeres tisztán tartását biztosítani tudjuk.

Fontos szempont, hogy a gyermeknek kényelmes legyen, a szabad mozgásban ne korlátozza (például ne farmernadrágba legyen a szobában). Biztosítani kell a szekrényében több váltóruhát, ha például leeszi magát át lehessen öltöztetni. A szobatiszta gyerekeknek olyan ruházat ajánlott, ami nem gátolja az önállóság kialakulásában. Biztosítani kell a gyermekeknek udvari ruhát is, ami nem baj, ha piszkos lesz. Mivel egész nap a benti cipő van a lábán, célszerű egy kényelmes szandált választani, ami tartja a bokáját. Az eldobható pelenkáról és a popsikenőcsről a szülőknek kell gondoskodniuk. Célszerű a szekrényben ebből is pluszt tárolni. A zuglói bölcsődékben tilos popsitörlőt használni. A gyermek popsiját minden pelenkaváltásnál hagyományos módon, szappannal és vízzel lemossuk, textílpelenkával megtöröljük. Ékszereket (fülbevalót) saját felelősségre viselhetnek a gyermekek.
A gyerekek a sószobákat ősztől tavaszig, a délelőtt folyamán 20-30 perces csoportbeosztás alapján, szinte minden nap használják. Általában a saját kisgyermeknevelőjükkel, kiscsoportos létszámban mennek ki a gyerekek, ahol a szabad játéktevékenység biztosított. A sószobában korcsoportoknak megfelelő játékok találhatók.
A szülőkkel együtt megünnepeljük a karácsonyt, a húsvétot, az Anyák napját, a gyermeknapot, az Apák napját és minden évben megrendezésre kerül a búcsúuzsonna is. Egyéb szülőkkel tervezett programok is megrendezésre kerülnek. Ilyen a tökfaragás és az Adventi vásár. Van olyan ünnep, amik szülők nélkül kerülnek megrendezésre, ilyen például a farsang.

A bölcsőde napirendje folyamatos, a kisgyermek számára könnyen követhető. Ahogy beköszönt az egyre jobb idő, a gyerekek annál korábban mennek le az udvarra. A bölcsőde próbálja biztosítani a lehető legtöbb szabad levegőn való tartózkodást. A napirend függ az évszakoktól és a csoport életkorától is.

6:00-8:00 A gyermekek folyamatos érkezése.

8:00 -8:30 Reggeli, ebben az időintervallumban nincs bevétel (étkező gyermekek felügyelete fokozott figyelmet igényel), igény szerinti fürdőszobahasználat

8:30 -9:30 Szabad játék a szobában vagy a sószobában

9:00 – 9:30 Pelenkaváltás, fürdőszoba használat

9:30 -11:00 Szabad játék a szobában vagy az udvaron

10:00 Tízórai (folyamatos folyadékpótlás)

11:00 -12:00 Udvarról bejövetel, fürdőszoba használat, előkészület az ebédhez

12:00 -12:30 Ebéd

12:30 -14:30 Alvás, ágynyugalom

14:30 -15:15 Folyamatos ébredés, fürdőszobahasználat (pelenkaváltás)

15:15 -15:45 Uzsonna

15:45- Folyamatos hazamenetel

A bölcsődében nincsenek irányított foglalkozások. Ebben az életkorban a gyerekeknek a szabad játéktevékenységre van szükségük, aminek a feltételei biztosítva vannak. Minden csoportszobában a korcsoportnak megfelelő játékok találhatóak (köztük az alapjátékokkal). A kisgyermeknevelők kezdeményeznek alkotó, mozgásos, mondókákkal- énekekkel kapcsolatos tevékenységeket, amikbe a kisgyermekek kedvük szerint kapcsolódhatnak be.

Sok rossz evő gyermeknek pont a bölcsődében szokott megjönni az étvágya. Amikor látja, hogy társai milyen jóízűen esznek, neki is meg szokott jönni a kedvük hozzá. A kisgyermeknevelő soha nem erőlteti az ételt, mindig kóstol, leül a gyermekek közé enni, példamutatással segít. Tapasztalataink alapján azonban egyre több az étkezési nehézséggel érkező gyermek, akik számára komplex segítséget tudunk nyújtani kisgyermeknevelőink, dietetikus és gyógypedagógusainkból álló team közreműködésével.
A napközbeni folyadékpótlás (víz) a csoportszobában és az udvaron is biztosított. A kisgyermeknevelők a gyermekeket napközben többször megkínálják.
A gyermeket sokkal több inger éri a bölcsődében, mint otthon, így ebéd utánra sokkal jobban elfárad, szüksége van még a délutáni alvásra. Az a tapasztalatunk, hogy beszoktatás után ezek a gyerekek is aludni szoktak a bölcsődében. Amennyiben a gyerek mégsem alszik, az ágyban történő pihenése biztosított.
Ha betegség miatt hiányzott a gyermek, akkor minden esetben kell orvosi igazolás vagy a szülő által kitöltött egészségügyi nyilatkozat. Előre jelzett távollét esetén nincs szükség igazolásra.
A gyermeket a szülő vagy az általa korábban megadott személyek vihetik haza. A szülőnek személyesen vagy telefonon jeleznie kell, ha nem ő jön a gyermekéért. Abban az esetben, ha az a személy, aki a gyermeket elviszi nem szerepel a már leadott nevek között, a kisgyermeknevelők elkérik személyi igazolványát. 16 év alatti és ittas személy nem viheti haza a gyermeket.

A jelentkezéssel kapcsolatban felmerülő további kérdésekkel kérem hívják a 223-0490, vagy a 467-0944-es központi telefonszámokat, illetve írjanak a kozpont@zugloibolcsik.hu e-mail címre.