Zuglói Egyesített Bölcsődék

„Aggodalmaskodunk amiatt, hogy gyermekeink semmittevéssel töltik az időt, Micsoda!
Hát semmittevés boldognak lenni? Ugrálni, játszani, rohangálni naphosszat?
Soha életében nem lesz még ennyire elfoglalt.”

Jean-Jacques Rousseau

Tipegő kert Bölcsőde

1144. Budapest, Tipegő u. 3-5.

Tel.: 1/384 – 0117

e-mail: tipegokert@zugloibolcsik.hu

Vezető: Kollárné Andróczki Dóra

Helyettes: Takáts Krisztina

Bölcsődénk Zugló lakótelepi környezetében helyezkedik el. Bármilyen közlekedési eszközzel könnyen megközelíthető. Fákkal, parkkal, játszótérrel van körbe véve. A sok zöld terület védettséget nyújt az egészséget károsító „szmog”ellen.

Intézményünk 96 férőhelyes, 4 egységgel, 8 csoporttal működik. Gondosan ápolt, parkosított kerttel rendelkezik, ahol a gyermekek idejük nagy részét töltik. Itt homokozó, mozgásfejlesztő eszközök állnak a gyermekek rendelkezésére. A csoportszobákat a kisgyermeknevelők ízléses díszítésekkel varázsolják barátságossá. Amíg a szülők dolgoznak a gyermekek szeretetteljes légkörben, nyugalomban, de tevékenyen töltik napjaikat, amelyhez hozzáértő szakemberek nyújtanak segítséget. A kisgyermeknevelők odaadó munkával a szülőkkel közösen nevelik a családok legféltettebb kincsét, a gyermeket.

Egyik kiemelt célunk az egészséges életmód előtérbe helyezése, amely a gyermek testi fejlődésének elősegítésére, illetve egészségének megőrzésére irányul. Fontosnak tartunk minden mozgásos tevékenységet, mert az a kisgyermek számára a világ megismerésének forrása és színtere, egészséges fejlődésének alapja. Időjárástól függően a lehető legtöbb időt töltik a gyermekek az udvaron. Kertünk tágas, fákkal övezett, füve ápolt és dús. Nyáron fekvésének köszönhetően délelőtt és délután is van árnyékos része.

A táplálkozás területén is törekszünk arra, hogy egészséges ételeket adjunk a gyermekeknek. Fő nevelési célunk, hogy gyermekeink jó étvággyal, örömmel, koruknak és fejlettségi szintjüknek megfelelő táplálékot fogyasszanak a bölcsődében és otthon is. Ezért az étkezéshez nyugodt légkört, a próbálkozásaikhoz elegendő időt biztosítunk. A korosztályok tápanyag szükségletét tudományosan megalapozott szakmai módszerek alapján állítjuk össze. Ennek alkalmazásával lehetővé tudjuk tenni a gyermekek jó pszichoszomatikus fejlődését.

Ahhoz, hogy mindezt biztosítani tudjuk, a saját konyhánknak nagy jelentősége van. Sertészsír helyett, növényi olajat használunk, ügyelünk a fűszerezésre, rostbevitelre. Sok természetes alapú zöldfűszert használunk az ételek elkészítéséhez (petrezselyem, kapor, zeller, stb.). Figyelünk a főzéstechnikára, hogy minél több vitamin maradjon a megfőzött ételben. Minden nap van az étrendben gyümölcs és zöldség. Bátran használjuk a különböző sűrítési eljárásokat, gondot fordítunk a tojás- és tejbevitelre.

Intézményünkben célként tűztük ki az egészséges életmódra nevelést, továbbá a megelőző intézkedéseket. Úgy gondoljuk, hogy a prevencióra már ebben a korban oda kell figyelni. A szülőket kell megnyernünk, hogy ebben partnerek legyenek. Ehhez szorosan kapcsolódik a család és a bölcsőde kapcsolatának további mélyítése és hatékonyabbá tétele. Tudjuk, hogy a közös programok a családokkal fennálló együttműködésünket pozitív irányba mozdítják.

2010 novemberében megnyitottuk a sószobát, aminek a létrejöttéhez sok segítséget nyújtottak a szülők.  A nálunk gondozott – nevelt gyermekek az őszi és téli időszakban ezt naponta használhatják, így immunrendszerük erősödik. A sószoba alkalmas alsó és felső légúti megbetegedések – mint orrdugulás, köhögés, hörghurut – továbbá asztma, allergia, egyes bőrbetegségek tüneteinek mérséklésére.

Az elmúlt időben kerületünk minden bölcsődéjében újdonságként megjelent az időszakos gyermek felügyelet, mint külön szolgáltatás. A szolgáltatás célja alternatív, rugalmas napközbeni gyermekfelügyelet létrehozása, melyek segítségével a Zuglóban élő anyukák könnyebben tudnak visszatérni a munkaerő piacra. Így lehetőségük van részmunkaidőben dolgozni, esetleg ügyeiket elintézni, tanfolyamokra beiratkozni. A szülők elfoglaltságának ideje alatt is szakképzett kisgyermeknevelők biztosítanak felügyeletet gyermekeik számára. A szolgáltatás 1-3 éves korú gyermekek részére vehető igénybe 8-16 óra közötti időben, erre az igényt előre kell jelezni a bölcsődevezetőnél. A férőhely korlátozott, ezért jelentkezési sorrendben tudjuk az igényeket kielégíteni. A szolgáltatás óradíja fix összeg, amely mellett az intézményben tartózkodás idején igénybe vett étkezések is fizetendők.

Minden jog fenntartva © Zuglói Egyesített Bölcsődék.
A honlap lelke WordPress.
JoeGlad